Blog

Protez Nedir?

GÖNDEREN 12/15/2021 YORUM YAPILMAMIŞ

İnsanların, sağlıklı bir beslenmenin tadını çıkarabilmeleri ve güvenle gülümseyebilmeleri için dişlerinin tam olması gerekir. Eksik ve kayıp dişleri tamamlamak için Protez dişler kullanılır. Protezler akrilik (plastik) veya metalden yapılır.

‘Tam protez, üst veya alt çenedeki tüm doğal dişlerin yerini alan bir protez çeşididir.

Yarım Protez ise kayıp veya eksik dişlerin bıraktığı boşlukların ‘kısmi’ bir protezle tamamlanması işlemidir. Metal destekler veya ‘hassas ek parçalar’ ile doğal dişlerinize sabitlenebilir.

Neden takma diş takmalıyım?

Tam protezler dişlerinizi tamamlamak için diş etlerinize sıkıca oturur. Rahat yemenize ve net konuşmanıza yardımcı olur, kendinize olan güveninizi ve öz saygınızı arttırır.

Kısmi protezler eksik dişlerin yerine geçer ve bazen varolan dişler ile desteklenebilir. Dişlerinizin arasında boşluklar varsa, diğer dişleriniz yer kaplamak için hareket edebilir, bu nedenle dişleriniz çarpık veya eğik olabilir. Bu, ısırma şeklinizi etkileyebilir ve diğer dişlerinize zarar verebilir.

Dişlerim çekildikten ne kadar sonra protez yaptırabilirim?

Genellikle protezler dişleriniz çekildikten hemen sonra takılabilir. Bunlara geçici protezler’ denir. Ağzınızın ölçülerini almaları için diş hekiminizi önceden ziyaret etmeniz gerekecektir.

Geçici protezlerle diş etleriniz iyileşirken dişsiz kalmanız engellenmiş olur. Bununla birlikte, özellikle dişleriniz çekildikten sonraki ilk altı ayda kemik ve diş etleri zamanla küçülebilir. Diş etleriniz küçülürse, hemen takma dişlerinizin yeniden takılması, ayarlanması ve hatta değiştirilmesi gerekebilir. Diş hekiminiz bu konuda size bilgi verecektir.

Diş Protezinizin daha iyi oturması için, takma dişlerinizi yaptırmadan önce hekiminiz diş etlerinizin iyileşmesini beklemenizi tavsiye edebilir. İyileşme birkaç ay sürebilir.

Protezimi kim yapacak ve takacak?

Diş hekiminiz ağzınızın ölçülerini alacak ve ardından bir diş teknisyeninden takma dişlerinizi sipariş edecektir.

Protezler beni farklı gösterecek mi?

Kaybedilen veya eksik dişlerin yerine konması sağlığınız ve görünümünüz için çok iyidir. Tam veya yarım protez, doğal dişlerinizin yerini alarak yanaklarınıza ve dudaklarınıza destek sağlar. Bu destek olmadan, sarkmış yüz kasları kişiyi daha yaşlı gösterebilir ve yemek yemeyi ve düzgün konuşmasını zorlaştırabilir.

Görünüşünüzün neredeyse hiç değişmemesi için doğal dişlerinize çok yakın takma dişler yapılabilir. Modern protezler gülümsemenizin görünümünü iyileştirebilir ve yüzünüzün görünümünü doldurmaya yardımcı olabilir.

Diş protezi ile yemek yiyebilecek miyim?

Ağız yapınızın proteze uyum sağlaması, yemek yiyebilmeniz ve tam olarak çiğneyebilmeniz için biraz zaman gerekecektir. Önce küçük parçalar halinde kesilmiş yumuşak yiyecekler ile başlamanızı öneririz. Protezin hareketini durdurmak için ağzınızın her iki tarafını aynı anda kullanarak yavaşça çiğneyin. Protezinize alıştıkça başka yiyecekler ekleyerek normal beslenmenize devam edebilirsiniz. .

Protezler konuşma şeklimi değiştirir mi?

Bazı kelimeleri telaffuz etmek pratik gerektirebilir. Yüksek sesle okumak ve zor kelimeleri tekrarlamak yardımcı olacaktır.

Gülerken, öksürürken veya gülümserken takma dişlerinizin ara sıra kaydığını fark ederseniz, hafifçe ısırıp yutkunarak protezlerinizi yeniden konumlandırın. Bu çok oluyorsa, diş hekiminize görünün.

Protezlerimi ne kadar süre takmalıyım?

İlk birkaç gün boyunca diş hekiminiz, uyurken de dahil olmak üzere çoğu zaman bunları takmanızı önerebilir. Ağzınız takma dişlerinize alıştıktan sonra diş hekiminiz yatmadan önce takmanızı önerebilir. Bu, diş etlerinizin dinlenmesini sağlar ve ağzınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Protezlerinizi gece çıkardığınızda, eğilmelerini önlemek için az miktarda suda saklamak en iyisidir.

Üst protezim gayet iyi uyuyor, o halde neden alt protezimle sorun yaşıyorum?

Üst protez genellikle onu yerinde tutmak için çok daha fazla yapışma gücüne sahiptir. Alt çenede çok daha az diş eti desteği vardır, bu nedenle alt protezinizin yanaklarınız ve diliniz arasında dengelenmesi gerektiğinden daha sallantılı hissedilebilir.

Protez sabitleyici kullanmalı mıyım?

Protezler ağzınıza uyacak şekilde özel olarak yapılır ve takma diş sabitleyiciye ihtiyacınız yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlar kendilerine ekstra güven vermek için veya takma dişleri değiştirilmeden önce gevşemeye başlarsa bir fiksatif kullanmayı tercih eder. Kötü oturan bir takma diş tahrişe ve yaralara neden olabilir. Bu genellikle bir süre ‘geçici’ takma dişler taktıysanız olabilir.

Ağzımın bakımı için özel bir şey yapmam gerekir mi?

Tam protezlerle bile, yine de ağzınıza iyi bakmanız gerekir. Her sabah ve akşam diş etlerinizi, dilinizi ve ağzınızı yumuşak bir fırça ile fırçalayın. Bu, plağı ortadan kaldırır ve ağzınızdaki kan dolaşımına yardımcı olur. Geçici kısmi protezlerde de her gün iyice dişlerinizi fırçalamalısınız. Bu, dişlerinizi daha fazla kaybetmenize yol açabilecek diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını durdurmaya yardımcı olacaktır. Diş hekiminiz, kalan doğal dişlerinizi düzenli olarak temizlemeniz için sizi hijyen uzmanına yönlendirebilir.  

Protezlerime nasıl bakarım?

 Takma dişlerinizi düşürme ihtimalinize karşı daima bir kase su veya katlanmış bir havlu üzerinde temizleyin.

Protezlerinizi temizlemek için genel kural şudur: her gün fırçalayın ve ıslatın. Yiyecek parçalarını çıkarmaya yardımcı olmak için önce takma dişlerinizi fırçalayın. Diş macunu değil, aşındırıcı olmayan bir protez temizleyici kullanın. Yüzeyde oyuklara neden olabileceğinden çok sert fırçalamamaya dikkat edin.

Diş etlerinize uyan yüzey de dahil olmak üzere takma dişlerin tüm yüzeylerini fırçaladığınızdan emin olun. Bu, özellikle herhangi bir takma diş sabitleyici kullanıyorsanız önemlidir.

Protezlerinizi her gün protez temizleme solüsyonuna batırın. Bu, kalan plak ve inatçı lekelerin çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca protezlerinizi dezenfekte ederek daha sağlam kalmalarını sağlar. 
Takma dişlerinizi takmanız için özel nedenler olmadıkça gece boyunca takmayın.

Leke veya kireçlenme fark ederseniz, diş hekiminize takma dişinizi temizletin.

Protezlerimi kaç yıl kullanabilirim?

Protezlerinize iyi bakarsanız, birkaç yıl dayanmaları gerekir. Bununla birlikte, normal aşınma veya ağzınızın şeklindeki bir değişiklik nedeniyle takma dişlerinizin yeniden astarlanması veya yeniden yapılması gerekebilir. Kemik ve diş eti çıkıntıları büzülerek çenenizin farklı şekilde birleşmesine neden olabilir. Gevşek protezler rahatsızlığa, yaralar ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere sağlık sorunlarına neden olabilir. Gevşek veya kötü oturan bir takma diş, yemek yemeyi ve konuşmayı daha da zorlaştırabilir. Yıpranmış veya tam oturmayan protezlerin sorun yaratmadan değiştirilmesi önemlidir.

Diş hekimimi ne sıklıkla görmeliyim?

Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için düzenli diş muayeneleri ve dişlerinizi profesyonelce temizletmeniz çok önemlidir. Düzenli ziyaretler diş ekibinizin diliniz ve yanaklarınız da dahil olmak üzere ağzınızın yumuşak kısımlarını kontrol etmesine olanak tanır. Bu muayeneler, diş hekiminin herhangi bir enfeksiyonu, ağız durumunu ve hatta ağız kanserini en erken aşamalarda tespit edebilmesi için önemlidir.

Tam bir takma dişiniz varsa, diş hekiminizle ne sıklıkta ziyaret etmeniz gerektiğini kontrol edin. Düzenli profesyonel bakım, olumlu bir tutum ve sebat ile protez dişlerini gülümseyerek takan milyonlarca kişiden biri olabilirsiniz.

Protezler tek seçeneğim mi? Hayır. Köprüler, ve diş implantları  sizin için uygulanabilecek diğer seçeneklerdir. Daha fazla bilgi için diş hekimizi arayabilirisniz.

Dent Art Port Bodrum Diş Polikliniği’nde bulunan Diş Protez Laboratuvarımız ile protezleriniz hızlı şekilde yapılarak tedaviniz en kolay şekilde planlanır.

Yorum Bırakın

Sohbeti Başlat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba
Randevu oluşturmak ya da bizlere soru sormak için yazabilirsiniz.